Thursday, September 20, 2018

Počela je posjeta Sergeja Lavrova - šta sve ona može značiti?



Za Dnevnik televizije BHT, govorio sam o posjeti gospodina Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, šta bi ona mogla značiti i koje poruke možemo očekivati. Posjeta svakog ko ima dobre i prijateljske namjere prema Bosni i Hercegovini je svakako dobrodošla i treba je pozdraviti, ali da bismo sagledali stvarne namjere Rusije, potrebno je da razmotrimo nekoliko važnih elemenata.

Prvi važan element vidjećemo u tome da li će gospodin Lavrov kazati da Rusija poštujte teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, znajući da predsjednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić kada daje proklamacije o Bosni i Hercegovini, kaže da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, zaboravljajući svaki put riječ - suverenitet. U tome leži »kvaka« jer su u toj jednoj riječi može vidjeti da li neka zemlja stvarno poštuje drugu zemlju, posebno njen suverenitet i njenu suverenu državnu vlast.

Drugo važno pitanje odnosi se na to da li će se Rusija miješati u suverenitet Bosne i Hercegovine, tako što će političkim ili možda izvan-političkim alatima pokušati da ospori ili zakoči put Bosne i Hercegovine ka NATO savezu, imajući u vidu da su nadležni organi Bosne i Hercegovine već donijeli odluku o tome da se ide u pristupanje NATO-u. Ovdje se testira poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i njenih državnih institucija koje jedine imaju tu ovlast da odlučuju o učlanjivanju BiH u međunarodne organizacije. Podsjetiću na član III/5 Ustava BiH koji kaže da će Bosna i Hercegovina preuzeti sve ovlasti ili nadležnosti u pitanjima zaštite svoga suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta, u što svakako spada i članstvo u međunarodnim organizacijama. Posebno treba obratiti pažnju šta će o tome reći izabrani zvaničnici na različitim nivoima vlasti, kao i ministar vanjskih poslova Srbije, gospodin Ivica Dačić.

Onda na kraju, poslije međusobnog poštivanja, dođe taj prostor za razvijanje političke i ekonomske saradnje, gdje mislim da postoji značajan prostor. Posebno bismo trebali biti zainteresirani za jačanje ekonomske saradnje, jer je Rusija jako velika zemlja sa kojom se može pronaći stotine načina za poboljšanje ekonomskih odnosa na obostrano zadovoljstvo.

Šta sam sve rekao u kraćem gostovanju u Dnevnku 2, BHT, možete pogledati i priloženom videu.





Piše: dr Slaven Kovačević

No comments:

Post a Comment