Thursday, January 18, 2018

Kovačević nudi argumente: Izborni rezultati se mogu implementirati i bez izmjene Izbornog zakona BiH





Implementacija izbornih rezultata bila moguća čak iako se ne izmijeni važeći Izborni zakon BiH, tvrdi dr Slaven Kovačević i to na sljedeći način:

Da bih vama tako nešto dokazao, moram kvazi-političarima to da nacrtam. Dakle, ako odete na internet stranicu Centralne izborne komisije (CIK) www.izbori.ba i skinete prečišćeni tekst važećeg Izbornog zakona BiH u kojem su prekrižene odredbe koje je Ustavni sud BiH stavio van snage, tada ćete vidjeti dvije stvari.
Prva da kriterije za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH iz skupština kantona, utvrđuje CIK shodno članu 10.12A stav (1), a da za osnov moraju koristiti popis iz 1991. godine, kako to kaže preostali dio člana 20.16A dio stava (2) koji nije stavljen van snage (stavljen je van snage stav a-j).

Je li ovo dobro ili loše rješenje, probajmo ostati suzdržani, jer je to još uvijek važeća pravna norma.
Drugo, zato smatram apelaciju Ustavnom sudu BiH od strane Borjane Krišto u vezi važećeg Ustava FBiH besmislenom, jer Ustavni sud BiH ne može dva puta odlučivati po istoj stvari. Svojom je odlukom već ostavio važećim određene odredbe Izbornog zakona BiH.


Doduše, ništa više ne može iznenaditi od Ustavnog suda BiH, čiji sastav nije u skladu sa poglavljem VI Ustava BiH, jer ima barem jedan sudac imenovan iz jedne od susjednih zemalja, što baš i nije ustavno.



Piše: dr Slaven Kovačević 

No comments:

Post a Comment