Wednesday, July 11, 2018

Neka Ljubić zaokruži gdje je Ustavni sud "presudio" za sistem tzv. legitimnog predstavljanja



Razmišljajući što kaže Hrvatski narodni sabor (HNS), dovoljno je logičnim slijedom dedukcije, dokučiti nekoliko važnih elemenata, koji iskazuju potrebu da se podijele sa najširim građanstvom. Prva od njih je da HNS nije isto što je i Hrvatski nogometni savez (isto tako HNS) iako to piše na dresovima hrvatskih reprezentativaca na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, koji su fenomenalni heroji svoga sporta i koji su pokazali kako se to do kraja i do zadnjega bori za svoju zemlju. Jer koliko vidimo, jedno misli nogometni reprezentativac Hrvatske, Domagoj Vida o Rusiji i zajedno sa njim Ognjen Vukojević, dok drugo o Rusiji misli bh. političar Dragan Čović, inače veći Hrvat od obojice pobrojanih hrvatskih reprezentativaca, zajedno. Nisam siguran kako je to mudra Čovićeva politika, ali neka on nosi svoje samo-zadato breme. Njegova pro-ruska politika je, u svakom slučaju, jednokratna, sebi-svojstvena i kratkotrajna.

Sada to primijenimo na ovdašnju stvarnost i, zapitao bih se, za koga se, za šta i protiv koga bori bosansko-hercegovački državljanin, uvaženi liječnik Božo Ljubić, inače predsjednik Hrvatskog narodnog sabora? S jedne strane zastupnik u Hrvatskom saboru, što je svakako legitimno pravo, a s druge strane predsjednik nevladine udruge Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji djeluje u okviru zakonskih odrednica Bosne i Hercegovine, koja u okviru svojih skromnih propisa, ipak, uređuje šta je to jedna nevladina udruga.  Da bi ovo bilo slikovito pojašnjeno, onda je potrebno postaviti jednostavno pitanje – kako to Hrvatski narodni sabor (HNS – a nije i ne može biti Hrvatski nogometni savez) tako bez ustezanja, dijeli političke lekcije svekolikoj bosanskohercegovačkoj javnosti? Koliko vidimo, pojedinci iz HNS-a (Hrvatskog nogometnog saveza) podijeliše lekcije Rusiji, pa se moramo zapitati kome to HNS (Hrvatski narodni sabor) podijeli svoje lekcije nama u BiH ili tamo nekom njima, pišući onima iz međunarodne zajednice svoja pisma bez valjanog nevladino-udruženog, što bi po definiciji trebalo značiti građanskog i nepolitičkog legitimiteta? Interesantno, zar ne?

Pa da probamo ispočetka.

Kažu oni, kako je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH, kao neka uspostava nekog bošnjačkog entiteta. To može neka tetka iz loše informirane sredine pomisliti, ali je stvarnost ipak nešto drugačija (izvinjavam se na svome neakademskom jeziku, ali nekada neke stvari ne možete drugačije pojasniti). Ovdje se, ipak, nedvosmisleno radi o ispunjavanju obaveze iz člana 10.9 Izbornog zakona BiH, koji tako jednostavno uspostavlja obavezu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da svake četiri godine revidira broj izbornih jedinica i raspodjelu mandata i tako nešto Federalni parlament u svome postojanju, nije učinio niti jednom (zašto jeste bh. entitet Republika Srpska i to HNS-ovci ne pominju). Dakle, to nije neki novi Izborni zakon BiH, kako bi to volio liječnik Božo Ljubić predstaviti, nego se radi o lex speciales (izvinjavam se Boži što ne govorim njemu razumljivim jezikom) ili posebnim zakonom koji rješava ono što je zakonska obaveza. Inače, lex speciales Božo Ljubić nas veoma često uvjerava u nešto, u što nije spreman ni sam povjerovati, ali eto, on daje neku vrlo svjesno pogrešnu medicinsku dijagnozu. Nemojte liječniče Ljubiću više, molim vas. Prvo vam fali aktivna legitimacija HNS-a čiji ste predsjednik, da se uopće bavite nevladinom politikom i drugo, nemate legitimno pravo da se iz nevladine udruge predstavljate nositeljem interesa jednog naroda, a ne nacije. Znate, nacija označava pripadnost državi i, jednostavno rečeno, nacija se može sastojati iz više etničkih grupa, tako da sebi zadajete pravo višeg reda, koja vam svakako ne pripada. Nositelj suvereniteta u svakoj zemlji je njen građanin, a vi razmislite dobro što vam želim time reći.

Drugo, lex speciales Ljubiću, znate, nije u redu da govorite kao liječnik ono što nije tačno. Jer jako dobro znate, da kada liječnik uspostavi pogrešnu dijagnozu, da tada pacijent trpi, da ne kažem, pacijent umire. Pa vas moram, ovako javno pitati, da li vi svjesno i sa namjerom uspostavljate pogrešne dijagnoze za državu Bosnu i Hercegovinu? Bilo bi divno da ste  vi jedini liječnik koji teži pogrešnim dijagnozama za BiH, ali ih, na žalost, iz njihovih osobnih razloga ima još i k tome teže ka najvišem državnom organu. Koliko puta smo mogli čuti da je Ustavni sud BiH presudio, a to nije tačno, da treba ovdje, navodno, uspostaviti sistem »legitimnog političkog predstavljanja naroda« što opet nije tačno. Hajde sad vi, fino, sa flomasterima u boji, zaokružite gdje je to Ustavni sud BiH »presudio« pa onda sa tim istim flomasterima u boji, zaokružite gdje je to Ustavni sud BiH rekao da treba izborni sistem Bosne i Hercegovine biti temeljen na »legitimnom političkom predstavljanju naroda« ali ako može, ikako, ovaj put bez manipulacije. Samo flomasteri u boji dolaze u obzir.

I treće. Ako ste toliko uvjereni u to što kažete, onda vi lijepo pokrenete proceduru u Domu naroda Federacije Bosne  Hercegovine za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pa mene jako interesira šta će to Ustavni sud FBiH reći, kojem je zadatak da štiti osnovna ljudska prava. Pa ako vam tako nešto ne prođe, onda neka to, opet fino, gospodin Marinko Čavara, predsjednik FBiH po potrebi HDZ-a, jednostavno potpiše i neka onda baš on, kao zastupnik jedno 15% hrvatskog glasačkog tijela, uputi apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne  Hercegovine sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti. Šta je u svemu tome problem, osim vaše nepobitne želje da Hrvatima širom Bosne i Hercegovine uzimate osnovna ljudska prava u korist HDZ-a, problem je što ne mislite u korist ove zemlje i njenih građana, onako kako to nalažu europski standardi i principi od kojih se, onako, vi HNS-ovci na ruski način osipate. Zaboravih pitati liječnika lex speciales Božu Ljubića, je li on član HDZ-a, HDZ 1990. HSP-a, HS-a ili svih njih zajedno? Opet, jako interesantno pitanje.

Piše: dr Slaven Kovačević

No comments:

Post a Comment