Saturday, August 4, 2018

Još malo o Pelješkom mostu.


Za Dnevnik TV1 govorio sam da je stvarni problem sa Pelješkim mostom nešto drugačiji, odnosno radi se o razgraničenju Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na kopnu i moru, kako bi se odredio priobalni pojas, teritorijalni pojas, susjedske vode i otvoreno more, što sve zajedno pripada Bosni i Hercegovini. Suštinski problem je razgraničenje na moru, u zaljevskom slučaju, gdje linija treba ići sredinom zaljeva, kako Bosna i Hercegovina imala svoje teritorijalne vode. Ko ima svoje teritorijalne vode, svojim zakonima uređuje sva ponašanja u tom morskom pojasu, ali što je i najznačajnije i naplatu različitih potraživanja iz teritorijalnih voda i otvorenog mora, što su značajna budžetska sredstva. Ako se razgraničenje ne može postići dogovorom, onda je arbitraža jedino rješenje.


Suština je veoma jednostavna. Morski pojasevi definirani UNCLOS-om, Konvenciom UN-a o pravu mora protežu se po 12 nautičkih milja. Kako je geografska situacija u tom području specifična u tolikoj mjeri da nema razmaka od 20 nautičkih milja između bosanskohercegovačke obale i poluotoka Pelješac, onda se to u praksi rješava središnjom linijom na podjednakoj udaljenosti. Koliko se sjećam svojevremeno je Institut iz Splita sačinio dokument koji to upravo tako rješava - središnjom linijom na jednakoj odaljenosti između obala Bosna i Hercegovina i Hrvatske, što je kasnije Hrvatska pobila, na način da su njene teritorijalne vode sve do obale Bosne i Hercegovine.

Zašto je ovo važno?

Zato što UNLOCS uređuje ono što pojedina zemlja ima pravo urediti u svome priobalnom pojasu, posebno u teritorijalnim vodama, gdje se može vlastitim propisima uređivati niz stvari - prolaz ljudi i roba, sidrište, takse, carine, ribolov i tako dalje. Poslije toga ide pojas susjedskih voda i na kraju otvoreno more. Dakle, suština se odnosi da Bosna i Hercegovina ima pravo da uređuje sve što želi u svojim teritorijalnim vodama, susjedskom pojasu i otvorenom moru, odnosno sve ono što utvrđuje UNCLOS kao pravo mora, pa ako ne postoji razgraničenje na moru, Bosni i Hercegovini su takva prava uskraćena. To je sva suština. Rješenje je dogovor država o demarkaciji granice na moru ili ako dogovora nema, onda se treba ići na arbitražu. Pogledajte gornji video klip obavezno.


Piše: dr Slaven Kovačević

No comments:

Post a Comment