Sunday, August 12, 2018

Šta znači posjeta Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije

Ovih dana najavljena je posjeta Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, koji u Bosnu i Hercegovinu, dolazi na navodni poziv Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Na prvi pogled, ništa sporno niti uobičajeno, da nema jednog velikog ALI. Gospodin Lavrov izvjesno dolazi u posjetu gospodinu Crnadku, pa kasnije ide u Banja Luku, u potpunosti zaobilazeći institucije Bosne i Hercegovine, kako bi ojačao stavove da Bosna i Hercegovina ne treba ići u NATO, vrlo izvjesno sa nizom poruka koje će dodatno, etnički, podijeliti bosanskohercegovačku javnost..

Zašto Lavrov ide u Banja Luku?

Očito je kako Rusija ima svoje političke interese u vezi Bosne i Hercegovine koji se nalaze u samoj jednoj tački - spriječiti dalje širenje NATO-a, tako što će u BiH i drugim zemljama izazivati turbulencije, tenzije i nestabilnost, kako te zemlje ne bi postale kredibilni kandidati za NATO savez. Zato ide Lavrov u Banja Luku i zato zaobilazi zvanične institucije Bosne i Hercegovine, kako bi u Banja Luci ojačao stav da se Bosna i Hercegovina zakoči u svojim nastojanjima da postane članica NATO saveza.

Pitanje Miloradu Dodiku

Kako se kao eksponent tih politika, ovdje ponajviše pojavljuje Dodik, pitao sam ga u prilogu za TV Alfa, šta on misli da je važniji vanjskopolitički interes Rusije - Ukrajina ili Bosna i Hercegovina, posebno bh. entitet Republika Srpska? Kada sam sebi odgovori na to pitanje, shvatiće da je on, Milorad Dodik, zapravo nevidljiv za Rusiju, pa da u okviru njegovog podaničkog mentaliteta, on pristaje da ga Rusija aktivira po potrebi ili da bude jedna lutka, marioneta čije krajnje konce drži Rusija, on time gubi bilo kakav politički autoritet u BiH, a posebno kod zapadnih zemalja, čime zapravo učvršćuje svoju poziciju na američkoj crnoj listi..

Šta su geopolitičke pozicije Rusije i Zapada?

Dakle, geopolitička pozicija Rusije, relativno je jednostavna - proizvođenje problema što dalje od svoje granice, kako bi se tim problemima nastojalo zaustaviti novo širenje NATO-a. U tome, Rusija je jako agilna. Nasuprot toga stoji neagilni Zapad, koji se više uzda u očaranost zemalja jugoistočne Europe time da bi one mogle da se integriraju u euro-atlantske integracije, gdje se njegova reakcija vidi tek kada nastanu veoma složene situacije, kao one u Crnoj Gori ili u Makedoniji. Premala je Bosna i Hercegovina, kao zemlja, da bi mogla samostalno izgraditi svoju geopolitičku poziciju, tako da će ona, izvjesno je, biti predmetom geopolitičkog nadigravanja istoka i zapada.

Ostalo možete pogledati u prilogu TV Alfa na ovome linku.





Piše: dr Slaven Kovačević

5 comments:

  1. Neznam koliko je bitna posjeta bilo kojeg drzavnika jer sam ja prije godinu dana odlucio za koga cu glasati pa mislim da je neko ko misli glasati i u rs vec odlucio.

    ReplyDelete
  2. U redu, samo mislim da sam nesto drugo pisao u tekstu, sta je stvarni povod dolaska Lavrova u Bosnu i Hercegovinu. Hvala na javljanju, samo bi bilo posteno da omogucite da se vas profil javno vidi, a ne da vam pise "unknown" ili nepoznato.

    ReplyDelete
  3. Nasa Bosna je eticka drzava kroz vijekove. Iz istorijskog konteksta vidimo veliko srpsku i veliko hrvatsku ideju koja je na izumiranju. Upravo su ove dvije agresorske snage dovele do danasnje situacije. Na srecu Bosna se uspjela odbraniti i vraca se. Mi smo oni kojih se ove dvije politike boje a pravda je na nasoj strani. Bosna nikad nije bila etnicka niti ce kada biti. Ovdje je iskrenost i postenje vaznije od svega. Nije lako, puno godina su potkopavli nase vrijednosti i trebat ce vremena da to saniramo. Skidam vam kapu gospodine Kovacevicu, molim vas nastavite vasu borbu. Nije lako niti ce biti ali mi smo pobjednici. Ovo je zemlja uspravnih ljudi, podignute glave i ruke ispruzene bas kao sto to na stecima ostavise nasi pretci u emanet

    ReplyDelete
  4. Ovo "unknown" ide automatski...Enes Bajramovic...enesba@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Hvala vam Enise sto ste se javili. Slazem se s ovom vasom opservacijom.

    ReplyDelete