Thursday, August 16, 2018

Ne može se u NATO sa »konstitutivnim narodima« - govori se o »Daytonu 2«


Iako naslov možda zvuči snažno, zapravo je cjelokupna priča veoma jednostavna, pa ću vam je u nastavku priče oko NATO-a, pojasniti u par rečenica. Dakle, program MAP ili aktivacija MAP-a ima svojih pet kriterija, gdje je naša javnost u najvećoj mjeri bila izložena informacijama da je jedini uvjet, ništa drugo do upis vojne imovine kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine, kako bi se time aktivirao MAP (Membership Action Plan – Akcioni plan za članstvo) za pristup NATO-u. To je svakako tačno, samo ono što je najčešće bilo izostavljeno od javnosti tiče se toga da MAP ima svojih 5 (pet) uvjeta, gdje je peti uvjet taj da se zahtijeva kompatibilnost domaćeg zakonodavstva sa NATO-om, što nam svakako fali.

To vam ukratko znači, da ne može Bosna i Hercegovina ući u NATO sa »tri glasa« u ime države, jer ovaj savez očekuje jednog predstavnika ili jedan glas iz svake zemlje članice. Kako je NATO organizacija koja svoje odluke donosi konsenzusom ili da bi neka odluka postala važeća onda ona mora biti jednoglasno izglasana na samitu NATO-a, pa sad zamislite kako bi to izgledalo da sve zemlje dođu sa po jednim predstavnikom, a naša Bosna i Hercegovina sa svoja tri »konstitutivna« predstavnika. Malo bi izgledalo neozbiljno. Ali stavimo neozbiljnost po strani, zamislite da NATO odlučuje o nekoj planetarno važnoj stvari, pa se ova naša trojica ne dogovore (ili kako se to moderno kaže, ne usaglase), pa onda ne glasaju »ZA« i tako propadne neka važna NATO-ova aktivnost.  Tako nešto jednostavno ne može.

Zato se pridružujem ovoj ekskluzivnoj vijesti televizije TV1 da Sjedinjene Američke Države razmišljaju o organiziranju »Daytona 2« kako bi se ovaj nakaradni društveno-politički sistem promijenio u ono što je demokratski princip modernog zapada, a u njemu nema mjesta za etničke politike oličene u tom famoznom terminu »konstitutivni narodi« koji je izvor tenzija, podjela i problema u ovoj zemlji.

Ovim se postiže već treća inicijativa iz zapadnih zemalja i međunarodnih organizacija, koje su vidjele da etničke politike ovdje proizvode kontinuiran problem, koje onda neke istočne zemlje, kao što je to, recimo, Rusija koriste za intenziviranje tih problema, kako bi ostvarile svoje vanjsko-političke i geopolitičke interese.

Naravno, ima i ovdje različitih zagovornika etničkih politika, kako kod nacionalnih stranaka, tako i kod dijela drugih političkih opcija, pa čak i kod nevladinog sektora, gdje jedan, neki dan reče jednu prestrašnu glupost – da su »konstitutivni narodi« isto što i AVNOJ. Prosto nevjerojatno. Očito da takvi još uvijek žive u težnji ka totalitarnim i nedemokratskim sistemima, tako da je njihovo mjesto u dalekoj historiji. Bosna i Hercegovina, ako želi biti dijelom euro-atlantskih integracija, mora neizostavno prekinuti sa etničkim politikama i njihovim proizvodom »konstitutivni narodi« što je izraz totalitarnih i nedemokratskih sistema, što je svjetlosnim godinama udaljeno od osnovnih demokratskih principa i standarda.

Zato raduje novi angažman Sjedinjenih Američkih Država, koje svojim autoritetom, uz neke europske zemlje, mogu izdejstvovati promjenu društveno-političkog sistema u Bosni i Hercegovini, ali ovoga puta prema zapadnim demokratskim mjerilima. Sve ostalo je iluzija. Šta smo danas govorili za televiziju TV1, možete pogledati na video linku ispod.



 
 Piše: dr Slaven Kovačević

No comments:

Post a Comment