Sunday, August 19, 2018

Dodikove istine i laži o Daytonskom mirovnom sporazumu


Razmišljajući kako ovaj tekst započeti, prva asocijacija koja se javlja je sljedeća – nema Dodikovih istina o Daytonskom mirovnom sporazumu. Onda ostaje ova riječ, koja se u diplomatskom smislu iskazuje kao »neistina« dok ću ovdje, radi poruke koja se traba uputiti svjesno i namjerno koristiti termin »laži« a neka onda Dodik krene u dokazivanje suprotnog. Radi potrebe ovoga teksta, nastojaću biti maksimalno precizan, ako treba i hirurški, kako bi ste vi, koji čitate ovaj tekst, mogli što lakše razumjeti šta govorim.

Laž broj 1.

Kaže Dodik, a za njim i jedan dio političke garniture iz bh. entiteta Republika Srpska, kako oni učestvuju u »zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine« i ima mnoštvo televizijskih snimaka, izjava po portalima sa takvim formulacijama. Pa evo, onda da pitamo Milorada Dodika, čovjeka koji traži »slovo Daytona« - gdje to u Ustavu Bosne i Hercegovine, Aneksu 4. Općeg okvirnog mirovnog sporazuma iz Daytona, piše termin »zajedničke institucije Bosne i Hercegovine« gdje se to spominje, da li Daytonski sporazum utvrđuje neke »zajedničke institucije Bosne i Hercegovine.« Kako istina kaže da se takav termin ne spominje nigdje, onda je jasno da se radi o – institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, a ne o bilo kakvim »zajedničkim institucijama« gdje Dodik misli da, kao fol, eto i oni, mimo svoje volje, eto nešto učestvuju. Hoćete još jedan primjer? Ako učestvuju u »zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine« onda bi prvo logično pitanje bilo, da li to oni primaju plate iz »zajedničkog budžeta Bosne i Hercegovine?« Kako to, naravno, nije tačno jer oni u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine primaju plaću iz budžeta Bosne i Hercegovine, onda je svaki dalji razgovor na ovu temu suvišan.

Laž broj 2.

Kaže opet, taj isti Dodik, neki dan na televiziji, kako Bosna i Hercegovina nema svoju teritoriju. Malo preslobodno tumačenje, da ne kažem šta grublje. Vjerovatno je mislio na Aneks 2. Daytonskog sporazuma, koji govori o unutarnjem entitetskom razgraničenju, kao posljedica ratnih okolnosti.  Ako jeste, bilo bi dobro da vidi potpisnike tog Aneksa 2. Daytonskog sporazuma i šta tačno tamo piše, ali ono što je važno sadržano je opet u Ustavu Bosne i Hercegovine u članu I/1 gdje piše da Bosna i Hercegovina zadržava svoj kontinuitet u međunarodno priznatim granicama i sa svojom unutarnjom strukturom. Međunarodno priznate granice jasno kažu da postoji teritorija Bosne i Hercegovine ili možda Dodik misli da unutar tih granica postoji samo zrak ili kako to narod kaže – hava. E pa nije. Međunarodno priznate granice kažu da se radi o teritoriji jedne suverene države, čije su granice priznate od drugih zemalja, koje imaju međunarodno pravni subjektivitet. To što Dodik tako nešto ne priznaje je irelevantno, jer on nije međunarodno pravno priznat subjekt, osim kad su u pitanju crne liste. Ovaj termin »unutarnja struktura« jasno govori da Bosna i Hercegovina ima svoju teritoriju, sa svojim administrativnim cjelinama, koje mogu biti entiteti, kantoni ili recimo Distrikt Brčko. Ko je vlasnik zemljišta u gruntovnim knjigama, sasvim je druga priča ili recimo, moglo je, teoretski, svo zemljište biti u privatnim rukama, ali to ne bi značilo da jedna suverena zemlja nema svoju teritoriju. Dakle, opet laž.

Laž broj 3.

Često Dodik kaže, pa onda i ponavlja, da je Bosna i Hercegovina »u skladu sa članom 3 Ustava Bosne i Hercegovine« sastavljena od dva entiteta. Opet laž. Član III (kako to precizno piše) govori o nadležnostima entiteta, a ne o unutarnjoj strukturi Bosne i Hercegovine. Ovo što Dodik voli da priča piše u članu I/3 Ustava Bosne i Hercegovine, gdje jasno piše da se Bosna i Hercegovina sastoji od entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Dakle, odnosno član Ustava Bosne i Hercegovine koji Dodik pominje nije tačan. Ali, još jedno malo ali, kaže da je po Aneksu 2 Daytonskog sporazuma utvrđeno da će se obaviti arbitraža za Brčko i obavljena je tako što je 1999. godine, dakle nakon Daytonskog sporazuma, u Konačnoj arbitražnoj odluci za Distrikt Brčko utvrđeno da je to jedinstvena administrativna cjelina pod ekskluzivnim suverenitetom države. Isto tako u Konačnoj odluci piše da se radi o teritoriji Distrikta Brčko koja je nezavisna u odnosu na oba entiteta, bez obzira što se radi o kondominiju. To bi onda značilo, veoma jednostavno, da se Bosna i Hercegovina sastoji od Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Disktrika Brčko.

Laž broj 4.

Opet Dodik povremeno kaže kako Bosna i Hercegovina ima samo one nadležnosti koje joj prenesu entiteti. Djelimično tačno. Ustav Bosne i Hercegovine u članu III/2b jasno kaže da su entiteti dužni pružiti svu neophodnu pomoć vlastima Bosne i Hercegovine (ne piše zajedničkim institucijama) u svim stvarima koje se tiču članstva Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama, pa onda bh. entitet Republika Srpska donese odluku o vojnoj neutralnosti, pored žive odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se ide u članstvo u NATO. To znači kako odluka nadležnog organa (Predsjedništva BiH) postoji od ranije i da su entiteti dužni pružiti svu neophodno pomoć, a ne neustavno donositi rezolucije ili deklaracije, makar one nemale zakonsku snagu. Ili obratno, otkud pravo bh. entitetu Republika Srpska da vrši plasiranje dionica društvenih firmi na međunarodno tržište, sa očitim ciljem novog zaduživanja, kada jasno u tom članu III/2b Ustava Bosne i Hercegovine piše da to može, ponavljam može ali uz saglasnost vlasti Bosne i Hercegovine. Još jedno neustavno djelovanje iz bh. entiteta Republika Srpska. I za ovu laž, da je baš fino raskrinkamo, u članu III/5 Ustava Bosne i Hercegovine jasno piše da će država Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti u stvarima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. I onda bi se Dodik malo odcjepljivao. Pa ne može, odnosno da je ovo pravna država, onda bi taj isti bio uhapšen za vanustavno djelovanje ili podrivanje ustavnog poretka ove zemlje.

Laž broj 5.

Zašto je Bosna i Hercegovina bila predmetom blokada i uvjeta kada je bila u pitanju Međunarodna transportna zajednica? Ovaj ćemo dio započeti ovim pitanjem, kako bismo to sve zajedno preuzeli iz Aneksa 9 Daytonskog sporazuma, koji govori o državnim korporacijama za usluge, električnu energiju, poštanske, telekomunikacione i transportne usluge. Čak tamo piše da će biti uspostavljena odgovarajuća komisija koja će izvršiti analizu za uspostavljanje državnih korporacija. I šta je bilo od toga? Ništa. Zašto postoje tri elektroprivrede, tri telecom operatera, zašto se naplaćuje distribucija plina Sarajevu, zašto nema jedna željeznica, zašto se odvojeno pravi cestovna infrastruktura, zašto postoje tri pošte koje isporučuju pošiljke, sve su pitanja u direktnoj suprotnosti sa Daytonskim mirovnim sporazumom i onda bi Dodik, po slovu Daytona, da ima svoje korporacije. Pa ne može, Dodiče, ako baš toliko želiš slovo Daytona. Moram govoriti ovakvim, neakademskim jezikom, jer drugačije ne razumiješ.

Imam ja ovih primjera još, ali je tekst već podugačak, pa vjerujem da ste shvatili njegovu poentu – Dodik se zaklinje u »slovo Daytona« a kontinuirano ga krši. To je poenta. Šta je pravo pitanje? Ima li neko iz političkih elita, da potroši malo vremena i pročita Dayton i Ustav Bosne i Hercegovine, pa da se politički tome suprotstavi i jasno kaže da to tako ne može. O međunarodnoj zajednici da i ne govorim. E da, to je već pravo pitanje.


 Piše: dr Slaven Kovačević

5 comments:

  1. Da imamo neovisni treći stub vlasti-pravosuđe ,davno bi zaboravili čovjeka zdrelog za Jagomir ili Foču!

    ReplyDelete
  2. Da je BiH država u kojoj se poštuje zakon, ovaj mrmot bi (zajedno sa ona tri pavijana) odavno bio u zatvoru.

    ReplyDelete
  3. U pravu ste obojica, odnosno pravna država je temelj svake normalne države. Hvala vam što ste se javili.

    ReplyDelete
  4. Iskreno; ko je i sta je Bosna i Hercegovina kada nije u stanju da provodi osnovne zakone i zastitit se od nitkova koji shvatajuci da to mogu, neumorno participiraju u udruzenom pljackaskom i ratnohuskackom pohodu protiv zemlje koja im je sve to dozvolila...O Bosno jadna li si kada ti ni nakon 25 godina nije jasno da samo udruzena i okrenuta prema najboljim svjetskim uzorima mozes krenuti naprijed...Da li ce doci dan kada ce kao hirurskim nozem krenuti sa amputacijom najgoreg zla kako bi se iako decenijama kasnimo konacno uhvatio taj posljednji voz za bolju buducnost nase djece kojoj barem to dugujemo...

    ReplyDelete
  5. Iako ne volim anonimme komentare, kazacu da se slažem s vama i zamoliti vas da omogućite da se vaš google profil vidi, a ne da piše unknown. Hvala.

    ReplyDelete