Wednesday, September 26, 2018

Očito da odgovori na EU upitnik nisu tehničke prirode



Istekao je rok za davanje odgovora na dodatnih 655 pitanja EU komisije, nakon što je Bosna i Hercegovina ponudila odgovore na cjelokupan EU upitnik. Nema odgovora, kako kaže direktor Direkcije za Europske integracije (DEI), Edin Dilberović, uz današnju konstataciju da je očekivao više zrelosti od bh. vlasti. Sve to zajedno, kada pročitamo, samo se jedna konstatacija javlja, jako, jako loše.

Prvo, Direkcija za europske integracije je po prijemu dodatnih 655 pitanja, održala 22. juna 2018. godine, press konferenciju i konstatirala javno, kako se radi o tehničkim pitanjima, koje sadašnja vlast može odgovoriti u zadatom roku. 

Očito da ovdje nemamo tehnička pitanja, već suštinska, jer se domaća vlast nije udostojila da odgovori na tih 655 dodanih pitanja u zadatom roku, od kojih su neka od njih suštinska za društveno politički sistem Bosne i Hercegovine. Treba dodati još i to, da postoje pitanja kao što je ono o čuvenom terminu »konstitutivni narodi« koji su izvor sistemske diskriminacije, gdje se krije prvi element zastoja u odgovoru na dodatna pitanja. Kada tome dodate taj čuveni »Mehanizam koordinacije« kojim se sadašnja vlast hvali (1300 osoba sa pravom veta iz općina, kantona, entiteta i državnih institucija), a za koji rezolutno tvrdim da je neustavan i da sadrži elemente nenadležnosti pojedinih nivoa vlasti, koji očito ne može da se usaglasi o pojedinim odgovorima na dodatna pitanja, onda je stvar jasna da postoje političke stranke i njihovi puleni, koji su spremni poništiti euro-atlantske integracije zarad nastojanja da opet budu vlast na temelju diskriminatornog političkog sistema

Kako na kompletan Upitnik Europske komisije treba ponuditi presjek stanja u Bosni i Hercegovini u odnosu na europsku pravnu stečevinu, onda se postavlja logično pitanje – o čemu se onda treba usaglašavati – isto kao da se treba usaglašavati da pada kiša onda kada je kišno i oblačno vrijeme. Da stvar bude još gora, aktualna vlast nam servira informacije kako je Mehanizam koordinacije odlična stvar, iako u njemu učestvuje preko 1000 osoba sa različitih nivoa vlasti koje imaju pravo veta ili pravo da putem veta zakoče svaki napredak Bosne i Hercegovine u euro-atlantskim integracijama, kao na primjer, da određene općine ospore određene odgovore i time u cijelosti zakoče put BiH ka Europskoj uniji. Je li to valjan i efikasan Mehanizam koordinacije? Očito da nije. Kada je gospodin Dilberović, na press konferenciji po prijemu dodatnih 655 pitanja EU upitnika objašnjavao da su oni imali auto kojem je trebalo izgraditi karoseriju i ugraditi motor (Mehanizam koordinacije), postavilo se jasno pitanje – ima li taj čudni auto goriva da dobaci do odgovora na upitnik?
 
Kad sve ovo sagledamo, onda je jasno da je naša europska perspektiva u rukama etničkih politika, koje se ne mogu usaglasiti oko bilo čega, kao što je to pitanje koja su prava data konstitutivnim narodima u odnosu na jednakopravnost građana, gdje postoje političke opcije koje će to osporavati, radi političke moći koju im daje taj diskriminacijski fenomen »konstitutivnih naroda« po cijenu da nikad Bosna i Hercegovina ne postane članicom Europske unije. Nisu to samo političke opcije iz Mostara ili Banja Luke, ima takvih političkih opcija i u Sarajevu. To je jednostavno tako i dovodi nas u situaciju da razmišljamo o mnogo toga.


Piše: dr Slaven Kovačević

No comments:

Post a Comment