Wednesday, October 17, 2018

Pa dokle Milorade više neistine o Dejtonu i Ustavu BiH


Upravo slušam Milorada Dodika na televiziji, gdje on u svome stilu iznosi različite stvari, gdje su neke sasvim netačne, a da se on pri tome, mrtav-hladan poziva na Dejtonski sporazum, koji se tačno zove Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, potpisan prvo u Dejtonu, a nešto kasnije potvrđen u Parizu. Pisao sam nešto o tome, ali ćemo ovoga puta morati biti još precizniji da bismo ukazali da čovjek koji se poziva na slovo Dejtona, očito da ne zna ni slovo, ni zarez ni tačku koja piše u Dejtonskom sporazumu.

Nije Milorade tačno da u članu III Ustava BiH piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Ma ni blizu. Član III Ustava Bosne i Hercegovine ima svoj naziv: Odgovornosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta. U tom istom članu ne piše da je Bosne i Hercegovina sastavljena od dva entiteta. Tako nešto piše u članu I/3 Ustava BiH, koji stvarno kaže da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, s tim da je nakon donošenja Konačne arbitražne odluke za Disktrikt Brčko, koja ga definira kao jedinstvenu administrativnu cjelinu pod ekskluzivnim suverenitetom Bosne i Hercegovine, odnosno Distrikt Brčko ne pripada niti jednom od entiteta, već direktno državi Bosni i Hercegovini (vjerujem da ne znate šta znači kondominij). U tom pogledu bile su i izmjene Ustava BiH, koje kažu da se Bosna i Hercegovina sastoji od entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta Republika Srpske i Distrikta Brčko. Biće vam Milorade šokantno kada pročitate, da sve ovo što govorite godinama, jednostavno nije tačno.

Nije tačno ni to da se Bosna i Hercegovina sastoji samo od tri konstitutivna naroda, jer kad se pročitate alineju 10. preambule Ustava BiH, gdje se jedino spominju ti čuveni konstitutivni narodi, u istoj rečenici spominju Ostali i građani BiH kao donosioci Ustava BiH ili tačnije, kao ustavotvorni elementi. Stvarno ne znam, ko vas savjetuje, ali ovo što čujem od vas na televiziji, sve je apsolutno pogrešno.

Govorite o zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, pa evo koristim priliku da vas zamolim da uzmete flomastere u boji i tačno zaokružite gdje to u Ustavu BiH piše postojanje zajedničkh institucija Bosne i Hercegovine. Nigdje, apsolutno nigdje. Ali piše, vlasti Bosne i Hercegovine.

Kažete još da je Bosna i Hercegovina samo teritorija, pa bi bilo jako dobro da pročitate član I/1 Ustava BiH, koji kaže da Bosna i Hercegovina nastavlja pravni kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, kao država (ne teritorija) sa svojom unutarnjom strukturom (Republika Srpska je dio unutarnje strukture Bosne i Hercegovine), u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine, a sve unutar odredbi međunarodnog prava, kao što je na primjer, nastavak članstva u Ujedinjenim nacijama. Možda vam neko i vjeruje, ali kad se ova priča raširi, osim što ćete biti šokirani onim što piše u Ustavu BiH, sami ćete izgubiti ugled kao klasična neznalica ustavnih odredbi zemlje čiji ste član Predsjedništva.

Još jedno pitanje. Gdje to piše da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH? Koliko ja vidim, nigdje Milorade.

I na kraju, bićete jako šokirani kada pročitate član III/5a, gdje jasno piše da će Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti koje se tiču zaštite njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u okviru nadležosti institucija Bosne i Hercegovine (ne entiteta). Do sada, sve što ste rekli, direktno je kršenje člana III/5a, jer taj dio ili ne znate ili nećete da znate. Bilo bi dobro da Aleksandru Vučiću savjetujete da počne koristiti termin »suverenitet« kada govori o Bosni i Hercegovini.

U svakom slučaju, radujem se vašem prvom čitanju Ustava Bosne i Hercegovine, nadam se, njegove službene verzije, a ne nekih neslužbenih prijevoda.


Piše: dr Slaven Kovačević

3 comments:

  1. Čitaj Mile bog te jebo blentava, kaki si ti političar a ne znaš ništa o ustavu zemlje kojom hoćeš da vladaš. Uvijek si bio papak, sada si postao i neznalica i lažov. Dokle Mile, nadam se, još malo!

    ReplyDelete
  2. ne zna on ni citati nista osim mozda Gorskog vijenca i cosiceve Deobe koje je laicki shvatio ako je procitao. Ustav, totalna nepoznanica kao sto mu je i ljudskost nepoznanica i takav da sjedi u predsjednistvu drzave.

    ReplyDelete