Tuesday, October 30, 2018

Otvoreno pismo Toninu Piculi, Biljani Borzan i Ivanu Jakovčiću


Poštovane socijaldemokrate i liberalne demokrate iz Hrvatske u Europskom parlamentu,

Kada vidimo mi, ovdje u Bosni i Hercegovini, potpisujete pismo hrvatskih euro parlamentaraca, za koje izvjesno tvrdim da nije izraz vašeg političkog svjetonazora, niti je to izraz vaših političkih stranaka (dokažite suprotno). Onda je prva misao koja nama, ovdje u Bosni i Hercegovini pada na pamet sljedeća: vi to sve radite jer su sljedeće godine izbori za Europski parlament, a vi kao osobe koje nemate stalno zaposlenje spremni ste založiti osnovne europske vrijednosti, standarde i principe, za još jedan mandat u Europskom parlamentu, zarad vaše lične koristi na narednim izborima za to tijelo, a sve to na štetu Bosne Hercegovine. E dame i gospodo, to se neće desiti. Znate zašto? Zato što ima i ovdje određeno glasačko tijelo, ma koliko ono bilo, koje može, a i ne mora, glasati za euro parlamentarce, jer ste očito spremni poniziti Bosnu i Hercegovinu i njene građane, samo zato što želite ponovno (a možda i nećete) proći u Europski parlament. Jeste li razmišljali da sve što ste naveli u vašem otvorenom pismu, prvo primijenite u Republici Hrvatskoj, pa onda, ako to kod vas uspije, da probamo i mi preuzeti kao vaša pozitivna iskustva.

Je li se sjećate da ima i glasača iz Bosne i Hercegovine, koji žive ovdje ili u Hrvatskoj, koji svojim glasovima odlučuju o delegatima iz Hrvatske za Europski parlament? Je li se sjećate koliko glasova vam treba da tamo budete izabrani? E sad, s tom vašom politikom slabo ćete dobiti glasova iz BiH,  pa me baš interesira, dokle ćete stvarno dobaciti na tim izborima. Vjerojatno opet, najviše do vaše lokalne zajednice.

Neće to baš tako moći, ljevičari i liberalne demokrate, teško ćete imati glasova za ozbiljno kandidiranje u Europski parlament, pa kako o tome ne razmišljate i k tome još ponižavate Bosnu i Hercegovinu, vrlo izvjesno možete zaboraviti na novi mandat.

Ono što nas interesira ovdje, da li to što potpisujete, jeste stav političkih stranaka kojima pripadate, jer ako jeste, onda ćete imati malo, skoro nimalo glasova od ljudi iz Bosne i Hercegovine. Kako smo uvijek bili korektni, a i da bi nam duše bile mirne, pozivam vas da u roku od sedam dana javno, putem vaših političkih stranaka, potvrdite ili demantirate vaš stav koji se tiče izbora u Bosni i Hercegovini, odnosno vašeg nastojanja da se priklonite politici miješanja u unutarnje stvari BiH. Razmislite dobro, jer i ovdje imamo izborne ključeve da odlučimo ko će od vas u Europski parlament i na dobru platu, a ko neće. Ako nećete, onda ćemo bar znati, tačno, šta je vaša politika..

Izbor je upravo na vama. Je li ovo ucjena? Nije uopće, ovo je jednostavno pitanje za koju se politiku zalažete: politiku diskriminacije koju ste potpisali (što nije dijelom europskih vrijednosti) ili ste za politiku europskih vrijednosti?

Vaš nas odgovor jako zanima? Kažite.

P.S. Sve mimo europskih vrijednosti, neće biti prihvaćeno, posebno miješanje u suverena prava susjednih država. Vaš populizam na štetu Bosne i Hercegovine, a u vašu osobnu korist, nas ovdje ne zanima.

Zato vas pozivam da se javno izjasnite.



Piše: dr Slaven Kovačević

1 comment:

  1. Obzirom da te mi obrisali komentar opet Vas pozivam da javno navdete goliko glasova su gore navedeni EU parlamentarci dobili u BiH na prošlim izborima. Za koga tvrdite da drži izborne ključeve očigledno za Ivana niste ni vi glasali jer je dobio nula glasova iz BiH, a i ostala dvojica nisu dobili više nego što imaju bliže rodbine u BiH sigurno.

    ReplyDelete